Čínský nový rok Hada

Podle čínského horoskopu je rok 2013 rokem Hada. Začíná 10. února 2013 a končí 30. ledna 2014. Had je šestým znamením čínského horoskopu a lze jej popsat jako záhadné, intuitivní, introspektivní a rafinované zvíře. Starověká čínská moudrost tvrdí, že had v domě je dobré znamení, protože vaše rodina nebude hladovět. Lidé narození v roce Hada jsou mazaní, inteligentní a moudří.

Rok 2013 je rokem Hada, umělce. Následující období proto bude přát kreativcům, malířům, grafikům, fotografům, designérům a architektům. Budou vznikat nové věci, nové návrhy, nové plány, a to samozřejmě nejen od lidí narozených ve znamení Hada, ačkoliv tito by měli mít obzvláště úspěšné období. V následujícím roce by se těmto zrozencům mělo podařit získat zpět to, o co v minulosti přišli. Mají také šanci narovnat a napravit své chyby. To ale nebude zdaleka všechno.

Rok 2013 se bude ubírat ve znamení nepřetržitého pokroku a pozornosti k detailu. Pokud máme být úspěšní, bude soustředění a disciplína zcela nezbytná. Had je pilný tvor, v čínském zvěrokruhu je často přezdívaný jako “malý Drak”. Preferuje klidnou předvídatelnost před kraválem a chaosem. Mírumilovná samota je tím, co zrozenec Saturnu upřednostňuje. Není proto žádný div, že právě Saturn bude na nás mít silný vliv po celý následující rok.

Had také reprezentuje hlubokou transformaci, znovuzrození a uzdravení. Rok 2013 nám pomůže odhalit příčinné souvislosti, které jsme až dosud neviděli. Vliv Pluta poukáže na různé podvědomé reakce a dysfunkce. Stejně jako se had svléká z kůže i my se zbavíme těchto nevědomých vrstev, abychom se stali zářivějšími a novými bytostmi skrze uvědomění a bez tíhy naší minulosti.

Hadí znamení symbolizuje větvička borovice, a proto by měla být umístěna v každém domě. V mytologii Had často reprezentuje hojení fyzického těla a jeho přechod na vyšší duchovní úrověň. Díky tomu můžeme očekávat skutečné uvolnění svých vnitřních blokád. Planety nám pomůžou udělat velký pokrok prostřednictvím malých krůčků a dodají nám dostatek energie na další věci, které nás v tomto záhadném roce černého Hada čekají.

Svátky jara (čchun-ťie), jak se také novoročním svátkům říká, patří v Číně k nejvýznamnějším dnům a srovnatelné jsou s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu a začínají druhým novoluním po zimním slunovratu. Příbuzní se u svátečně prostřených stolů ale scházejí už v předvečer Nového roku, většinou v domě nejstaršího člena rodiny.

Oslavy nového roku

Nástup nového roku (kuo-nien) je doprovázen několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.

K vrcholům oslav patří atraktivní tance draka a lva, při nichž obří stylizované masky zvířat za doprovodu ohlušujících bubnů roznáší po městě štěstí a zdraví.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje rok zvířete podle pořadí ve zvěrokruhu. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy (kov, voda, dřevo, oheň, země), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang.

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii údajně spadá do období vlády legendárního Žlutého císaře (Chuang-ti) ve třetím tisíciletí před naším letopočtem. Podle jiné legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen 12 a Buddha jim za odměnu přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli. Šlo o myš (krysu), buvola, tygra, králíka (zajíce), draka, hada, koně, ovci (kozu), opici, kohouta, psa a vepře.

zdroj: denik.cz

 

Česká asociace taijiquan

Vytvořeno službou Webnode