Obsah kurzů tchaj-ťi v ČAT

Kompletní kurz tchaj-ťi čchüan v našem klubu je koncipován přibližně na deset let.

V prvních třech letech se učíme základním dovednostem, relaxaci, zjednodušené formě. V druhých třech letech se učíme střední úrovni, zlepšujeme koncentraci, cvičíme s partnerem, věnujeme se střední formě. V dalších letech se učíme pokročilým dovednostem, čchi-kung, tradiční dlouhé formě, meditaci v klidu i v pohybu...

 

Co obnáší kurzy tchaj-ťi čchüan       

Naučit se základy taiči (jak se v Čechách běžně umění tchaj-ťi čchüan říká) není obtížné, ale jako každá aktivita, která za to stojí, vyžaduje nějaký čas a úsilí. Během kurzu taiči v našem klubu budete procházet třemi fázemi: rozvojem základních znalostí a dovedností, rozvojem střední úrovně znalostí a dovedností a rozvojem vyšší úrovně znalostí a dovedností taiči.

Rozvrh kurzu v našem klubu je nesmírně flexibilní a je založen na praxi, což znamená, že vám náš klub může nabídnout program s individuálním postupem a pozvolností podle toho, jak rychle se učíte. Je možné dokončit základní studium během pár měsíců, tří nebo čtyř, předpokládáme-li, že jste připraveni věnovat se tomuto umění co nejaktivněji.

Každopádně, většina lidí preferuje neuspěchaný rozvrh. Kontaktujte nejbližší klub České asociace taijiquan a zjistěte, jaký mají rozvrh nebo požádejte o soukromé či "polo-soukromé" lekce.

 

1. Rozvoj základních znalostí a dovedností – zahrnuje vaše obeznámení se se základními principy a postupy cvičení taiči. Naučíte se věci jako např. jak relaxace ovlivňuje vaše tělo, jak správně koordinovat pohyby rukou, nohou, hlavy a trupu, jak udržet rovnováhu v různých pozicích těla i za pohybu. Naučíte se základní, tzv. krátkou sestavu tchaj-ťi čchüan 24forem včetně znalostí významů jednotlivých pohybů sestavy! Naučíte se také techniky bezručního a jednoručního cvičení s partnerem tchuej-šou, které rozvíjí další základní dovednosti harmonického pohybu.

Studium teoretických znalostí provedete sami přečtením brožurky našeho kurzu taiči a následnými konzultacemi během jednotlivých lekcí. Pokud se rádi učíte prostřednictvím vašeho počítače, můžete také dostat Dragon taichi manuál a video na CD. S Instruktorem projdete, co jste nastudovali a na konci kurzu provedete jednoduchou zkoušku, která vás ujistí, že znáte všechny klíčové koncepty a pojmy.

2. Rozvoj střední úrovně obsahuje hlubší průnik do znalostí a dovedností vlastního těla. Budete rozvíjet vnímání hlubších procesů a fungování svého pohybového aparátu, držení hrudní i bederní části páteře, uvolnění a přirozené stimulace vnitřních orgánů, rozvoj pohyblivosti kloubů, vnímání těžiště. Dále se zde naučíte tzv. střední sestavu tchaj-ťi čchüan 40forem, praktické použití pohybů taiči neboli san-šou a pokročilé cvičení obouručního tchuej-šou s partnerem. Seznámíte se se základním použitím tradičních zbraní taiči a poznáte všechno od sestavení své výstroje až ke snadnému přemožení i silnějšího a většího soupeře než jste vy sami. Plus, můžete hrát různé hry, potkat nové přátele a vůbec se dobře bavit, nejen na letní dovolené s taiči.

3. Rozvoj vyšší úrovně znalostí a dovedností – zde budete vy a vaši přátelé pokračovat v učení se umění taiči na té nejzajímavější úrovni. Pochopíte vliv myšlenek a emocí na vaše tělo, porozumíte tomu, co je to vnitřní energie a naučíte se vnímat její tok ve svém těle. Naučíte se spojit fyzické pohyby s dokonalou koncentrací mysli pomocí rozvoje vlastní představivosti. Naučíte se tradiční dlouhou sestavu tchaj-ťi čchüan 108forem a také párovou sestavu tuej-lien, dále a hlouběji proniknete do znalostí umění taiči díky cvičení se zbraněmi. Nyní se budete bavit skládáním všeho dohromady a naplno též prožijete dobrodružství meditace v pohybu. Budete studovat a procvičovat nejen v blízkosti vašeho bydliště, ale i ve více exotických destinacích na dovolené, třeba i v samotné Číně – kolébce umění tchaj-ťi čchüan. Výběr je pouze na vás.

 

Jak dlouho kurz trvá?

Kurzy taiči v našich klubech je koncipován na školní rok. Přitom první pokroky můžete pocítit dříve, než si myslíte, již během prvních týdnů cvičení. Tři úrovně studia taiči mohou odpovídat teoreticky třem školním rokům nebo třeba devíti rokům. Tato doba je ve skutečnosti proměnlivá a závisí jedině na tom, jak často se budete setkávat se svým instruktorem a jak často budete studovat a procvičovat látku během týdne. Znamená to, že pokračujete svým tempem – rychleji nebo pomaleji v závislosti na čase, který potřebujete, abyste se stali zkušeným adeptem, který cvičí taiči pro radost.

Máte-li zájem zůčastnit se našeho kurzu, můžete si předem vytisknout naši přihlášku.

 

Další doplňující informace:

Minimální věk pro vstup do kurzu - není stanoven, některé děti jsou schopné spolupracovat a učit se již cca od šesti let. Maximální věk je definován o to méně, neboť cvičení je zpočátku nenáročné, uvolněné a doporučuje se i starším a nemocným jedincům. Ve skutečnosti záleží pouze na tom, jestli vás taiči osobně zaujme a vydržíte u něj.

Fyzické předpoklady – každý člověk, který je schopen obyčejné chůze, je schopen začít s taiči. Pokud máte zdravotní potíže a chcete začít cvičit kvůli pozitivním zdravotním efektům taiči, poraďte se nejprve se svým ošetřujícím lékařem.

Učební materiály - během kurzu tchaj-ťi čchüan budete potřebovat a používat příručku taiči, případně další literaturu o umění taiči, klasickou knihu tao-te ťing, audio-CD, video-CD a DVD České asociace taijiquan. V průběhu kurzu si budete jistě chtít postupně pořídit taiči obleček, vhodnou obuv a také pomůcky ke cvičení jako jsou taiči zbraně, vějíř atd.

Na co se připravit - umění tchaj-ťi čchüan je jedinečná cesta jak se postavit výzvám a přeměnit svůj život pozitivním způsobem. Stát se adeptem taiči vám dá možnost vzkvétat a čelit životu každý den.

 

Je normální mít otázky, kdykoliv začínáte s aktivitou, jako je taiči. Naše kurzy vám mohou poskytnout odpovědi, a níže najdete odpovědi na mnohé otázky, na které se lidé běžně ptají.

 

Jaké jsou nejběžnější úrazy nebo onemocnění spojené s taiči? - Během cvičení taiči v podstatě nedochází ke zraněním nebo degenerativním změnám jako např. u známých typů sportu. Tchaj-ťi čchüan tělo nepřetěžuje, naopak, během cvičení regenerují klouby a kosti, posilují se ochablé svalové skupiny a uvolňují se bloky. Zlepšuje se dýchání, krevní oběh a funkce vnitřních orgánů, což prakticky uzdravuje mnoho z tzv. civilizačních nemocí. Častý dotaz na bolesti zejména kloubů dolních končetin je dán tím, že lidé, cvičící nesprávně pozice (většinou pod dohledem nezkušeného cvičitele), příliš přetěžují své nohy a zvýšeným tlakem v kloubech si způsobují nechtěnou bolest. Tomu lze zabránit zvýšením těžiště těla a odlehčením postojů v sestavě, na což vás kvalitní instruktor v našich kurzech jistě upozorní.

 

Mohou předchozí zdravotní problémy, cukrovka, astma, hemeroidy, vyhřezlé ploténky, srdeční arytmie, artróza atd. atp. zamezit někomu studovat taiči? - Ne nezbytně. Jakýkoliv hendykep přirozeně způsobuje obavy, ale pouze lékař může určit riziko pro jednotlivou konkrétní osobu. V převážné většině případů může člověk s jistým omezením praktikovat taiči i přes své zdravotní potíže a často bývají tyto problémy naopak právě tím hlavním důvodem, proč člověk přichází na kurz.

 

 

Česká asociace taijiquan

Vytvořeno službou Webnode