Poklady velké Číny

Čína – „ekonomický drak“, země, která stále čerpá ze své vlastní, tisíciletími nabyté a prověřené kultury. Můžeme jen obdivovat její stáří, houževnatost, vynalézavost a schopnost znovuzrození. Čína nyní povstává, roste na významu, bohatne a sílí. Se svými největšími poklady se však nesobecky dělí s celým světem.

Čínský kulturní poklad

Tajči (tchaj-ťi čchüan, pinyin taijiquan) je prastaré umění harmonie těla a ducha pocházející z Číny. Taoističtí mniši za dynastií Sung, Jüan a Ming (přibližně od 9. do 17. stol. po Kr.) jej používali jako nástroj pro vlastní sebezdokonalování vedle meditací a studia klasických knih, z čehož vyplývá, že tajči je původně cesta k dosažení osvícení. Od 17. století dodnes prodělalo umění tajči další vývoj a za posledních sto let se rozšířilo nejen po celé Číně, ale i dále na Filipíny, do Ruska, Japonska, USA, Kanady, Evropy a prakticky po celém světě. Dnes tedy můžeme říci, že díky tomu, jak je tajči výjimečné a přínosné, se stalo nejpopulárnějším z čínských cvičení na světě. Snoubí v sobě krásu a sílu tradice čínských bojových umění spolu s propracovanou teorií a praxí tradiční čínské medicíny. Proto je tajči v Číně považováno za skutečný národní poklad.

Tajči a lidské zdraví

Tajči má stejné základy a vychází ze stejných principů jako čínská medicína. Čínská definice zdraví je však chápána v pojmech energetického systému, který je na poněkud odlišné či vyšší úrovni, než je úroveň fyzického těla, krve a kostí. Dá se říci, že energetický systém funguje též jako určitý „řídící systém“ pro celé tělo. Hierarchická posloupnost řízení a vlivu je následující:

Duch šen – energie čchi – krev süe – buňkytkáněorgányfunkcevztahycelek

Pokud tento systém nefunguje, člověk onemocní. Základem veškeré čínské medicíny a péče o zdraví je harmonizace čchi neboli energie. Pokud není tok energie v rovnováze, pak ovlivní normální zdravé fungování každé úrovně v této uvedené hierarchii a nakonec se projeví jako porucha tělesná nebo porucha duševní.

Mysl a tělo jsou v čínské medicíně vždy chápány jako jeden celek. Je-li tajči praktikováno správným způsobem, je samo o sobě kompletním souborem čchi-kungu (tj. kultivace čchi), ačkoli všeobecně vzato má větší význam v prevenci a podpoře zdraví než v léčení chorob.

Pokud je však tajči chápáno pouze jako cvičení určité formy tance – zisk je z něj pouze takový, jako obvyklý přínos spojený s tancem – pružnost, elegance a zábava. K hlubšímu studiu tajči tedy musíte vyhledat zkušeného učitele.

Jak a kde se dá tajči naučit

Ještě nedávno bylo velmi těžké najít učitele tajči a úplně nemožné najít v našich končinách takového učitele, který by ovládal nejen vnější formu, ale také čchi-kung. Mnozí z nás ještě pamatují beznadějné pokusy o napodobování pohybů podle knih nebo videí... Naštěstí v posledních letech, někteří nadšenci vycestovali do samotné Číny, aby zde skutečné mistry kontaktovali a studovali tajči pod jejich vedením. Někteří čínští mistři na jejich pozvání také přijíždí do Evropy, kde následně konají výukové semináře.  Zakládají se centra i celé organizace. Dnes již při troše snahy není těžké najít možnost cvičit skutečné tajči snad nikde ve světě, chce to jen dobře hledat. Ani v Česku nejsme v tomto směru pozadu. Můžete se obrátit přímo na Českou asociaci taijiquan (www.taiji-quan.cz) nebo vyhledat osobně některého čínského mistra žijícího v Čechách. Například mistryně Zhai Jun vyučuje vedle „kung-fu osmi trigramů“ pa-kua čang také tradiční tajči a jangův styl tajči (viz www.taiji-pakua.cz), mistryně Zhai Hua vede u nás vedle šaolinského kung-fu také kurzy čchenova stylu tajči (www.kungfucentrum.eu), mistr Zhai Feng vyučuje sing-i čchüan, pa-ťi čchüan a také wu-tangské tajči (www.wutao.cz) a mistr Zhai Hongyin vede školu zápasu šuaj-ťiao a také wu-tang tajči (www.wushu.cz). Jejich kurzy mohu všem vážným zájemcům o cvičení tajči jen doporučit.

Spojení s Vesmírem

Možná se nyní ptáte: Jaké že to vlastně je, praktikovat tajči? To je velmi těžké popsat člověku, který nic podobného nezkusil. Je to jako popsat vám dojem z Mozartovy symfonie – slova vám zkrátka nestačí. Ale přesto: Harmonie neboli soulad, souzvuk je jedním z vůdčích principů ve stavbě uměleckých děl. V hudbě se jedná o tóny, ale harmonie může být i v oblasti tvarů, barev, a také pohybů. Cvičím-li harmonické pohyby tajči, cítím soulad se svým tělem a souzvuk s přírodou. Jsem v klidu a přece se pohybuji… dýchám, vnímám změny poloh svého těla i vlastní pocity, klidně plynoucí v přirozeném rytmu… hlava, paže, trup, a nohy se pohybují společně, plynule, a hladce, jako když oblaka plují po obloze, jako když mohutný tok řeky pluje širokým korytem klidně, nespoutaně a s nezdolnou silou. Jsem naprosto bdělý, tady a teď, cítím spojení s okolím, vnitřní radost se nese vzhůru…

Přijďte si s námi zacvičit tajči!

Roman Steiger, prezident České asociace taijiquan

článek vyšel v létě 2013

Další zajímavé postřehy z cest po Číně čtěte v třídílném seriálu otištěném v časopise Pohledy - klepnutím na obrázek příslušný článek otevřete:

 

Česká asociace taijiquan

Vytvořeno službou Webnode