Čínský nový rok Opice

Nyní končí rok Dřevěné Ovce, který provází energie jin, je mírumilovný a klidný. Nadcházející rok Opice bude v elementu ohně, což je obecně znamení dynamiky a vitality. Opice sama je kvality více jang, symbolizuje inteligenci. Rok Ohnivé Opice začíná 8. února 2016 a bude trvat do 27. ledna 2017.

Opice je člověku nejpodobnější, a jak správně očekáváme, nese v sobě prvky lidské inteligence, moudrosti, šarmu, ovšem také lstivost či zlomyslnost. V čínském zvěrokruhu Opice vyvolává dojem vynalézavosti, manipulátora obdařeného lstí a šarmem, mistra pohotového úsudku, důvtipu a přizpůsobivosti. Umí se rychle učit a improvizovat.

Opice není konfrontační. Nad svoje neúspěchy a omyly se dokáže s lehkostí a vtipem povznést, jen v dalším kole je již obratnější. Rok Ohnivé Opice podle čínského horoskopu je jednoznačně o velkém posunu vpřed. Opice vládnoucí tomuto roku je nakloněna vynalézavým řešením. Tento rok však přeje i moudrosti a uvážlivosti, přespříliš hazardní hry a podniky budou odsouzeny k neúspěchu. Optimismus, pohotovost, tvořivost, bystrost a vynalézavost i prohnanost opice jsou prostě úžasné. Rok Ohnivé Opice přináší mnoho nového, úspěchy i nová nekonvenční řešení. Klid, prosperitu a komfort přinese rok ohnivé Opice všem, kteří to potřebují. Na druhou stranu hrozí v tomto roce různé přírodní katastrofy, a tak bychom na ně měli být připraveni.

Co nás čeká v roce 2016?

V tomto roce je možné snad téměř všechno, je to období mnohých šancí i úspěchů. Hbitá, bystrá a inteligentní opice se totiž nikdy jen tak nevzdává, zkouší všechny dostupné možnosti a nedá pokoj. V roce 2016 se objeví mnoho nových nápadů, které nezapadnou, je to rok, kdy se hojně improvizuje a i jindy zcela nemožné spekulace a podniky se podaří. Čeká nás vzrušující a zábavná doba, čínský horoskop na rok 2016 dává příležitost každému!

Každá Opice je vždy originál, zdaleka nemůže být tuctová. Traduje se, že rok Opice přinese vždy mnoho nového, nekonvenční způsoby a mnoho metod k řešení situací. Připravme se na změny a posuny ve svém životě.

Svátky jara (čchun-ťie), jak se také novoročním svátkům říká, patří v Číně k nejvýznamnějším dnům a srovnatelné jsou s našimi Vánocemi. Tradičně se slaví v rodinném kruhu a začínají druhým novoluním po zimním slunovratu. Příbuzní se u svátečně prostřených stolů ale scházejí už v předvečer Nového roku, většinou v domě nejstaršího člena rodiny.

Oslavy nového roku

Nástup nového roku (kuo-nien) je doprovázen několikadenní záplavou petard a ohňostrojů, které mají zahnat zlé duchy. Lidé si navzájem přejí dlouhý a šťastný život, obdarovávají se penězi a dárky zabalenými v červeném papíře. Červená je totiž barvou štěstí a života a příjemci má zajistit požehnaný rok.

K vrcholům oslav patří atraktivní tance draka a lva, při nichž obří stylizované masky zvířat za doprovodu ohlušujících bubnů roznáší po městě štěstí a zdraví.

Šedesátiletý kalendář je v asijských zemích používán společně s gregoriánským kalendářem. Během šedesáti let se pětkrát opakuje rok zvířete podle pořadí ve zvěrokruhu. Tento dvanáctiletý cyklus se dále kombinuje s pětiletým cyklem, kdy se střídají elementy (kov, voda, dřevo, oheň, země), a s dvouletým cyklem, kdy se střídá kladný a záporný princip jin a jang.

Vznik nejstaršího kalendáře v lidské historii údajně spadá do období vlády legendárního Žlutého císaře (Chuang-ti) ve třetím tisíciletí před naším letopočtem. Podle jiné legendy stál u zrodu kalendáře Buddha, který svolal všechny živočichy, aby se s ním přišli rozloučit, než opustí Zemi. Dostavilo se jich jen 12 a Buddha jim za odměnu přisoudil vládu v čase v pořadí, v jakém přišli. Šlo o myš (krysu), buvola, tygra, zajíce (králíka), draka, hada, koně, ovci (kozu), opici, kohouta, psa a vepře.

 

 

Česká asociace taijiquan

Vytvořeno službou Webnode